Ajankohtaista‎ > ‎

TIEDOTE KUNTA-ALALLE

lähettänyt Meri Lappi 2.2.2018 klo 7.18   [ 2.2.2018 klo 7.19 päivitetty ]
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalle 5.2. klo 6.00 alkaen
 

JHL:n hallitus päätti aloittaa kunta-alalla maanantaina 5.2. klo 6.00 alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana kieltäydytään tekemästä säännöllisen työajan ylittävää työtä. Liukuvassa työajassa työskentelevät tekevät korkeintaan sovittua päivittäistä työaikaa, liukumia ei kerrytetä. Lisä- tai ylityötä ei saa tehdä. Jos varallaolon aikana tehty työ on lisä- tai ylityötä, sitä ei tehdä. Jos varallaolosta on jo aikaisemmin sovittu, työntekijän tai luottamusmiehen pitää ilmoittaa työnantajalle, että liiton päätösten mukaisesti varallaoloon liittyviä tehtäviä ei voida suorittaa ylityönä. 

Päivystystyö hoidetaan vastaanottamalla puhelut ja vikailmoitukset, mutta korjaustyöhön ryhdytään säännöllisen työajan alkaessa, kun seuraava työvuoro saapuu työpaikalle. 

Työvuoroja ei tule muuttaa paikallisesti sopimalla työntekijän tai luottamusmiehen välillä tästä päivästä lähtien.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle on rajattu kunta-alan sopimusten viranhaltijat, perhepäivähoitajat ja maatalouslomittajat. Kiellon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

Tämä on liiton tekemä päätös, joten työnantaja ei voi painostaa työntekijöitä eikä rangaista ylitöistä ja vuoronvaihdosta kieltäytymisestä. JHL on ilmoittanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta työnantajaliitolle ja valtakunnansovittelijalle.

Epäselvissä tapauksissa kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä omaan luottamusmieheen joka on tarvittaessa yhteydessä oman alueensa aluetoimistoon.

Lisätietoja:

Toimialajohtaja Håkan Ekström
puh. 040 828 2868
hakan.ekstrom@jhl.fi
 

Neuvottelupäällikkö Mari Keturi
puh. 050 461 9315
mari.keturi@jhl.fi